De Wolmerino

Wolmerino na twee eeuwen terug op landgoed Croy
Bijna twee eeuwen geleden introduceerde Jonkheer Johan Carel Gideon van der Brugghen de Wolmerino op Landgoed Croy. Dit van oorsprong Spaanse schapenras werd geroemd om zijn hoogwaardige wolkwaliteit. De kudde groeide in die tijd uit tot enkele honderden dieren. Helaas verdwenen deze dieren na verloop van tijd weer. Met de herintroductie van de Wolmerino op Landgoed Croy hebben Mathee Kamp en Godelieve van Tilborg een stukje cultuurhistorie in ere hersteld.

Spaans monopolie
Al in de Romeinse tijd beschikten de Spanjaarden over schapen met een wolkwaliteit die nergens ter wereld werd geëvenaard. Jarenlang waakten Spaanse koningen streng over het monopolie dat zij met de Wolmerino hadden. Zo streng zelfs, dat de doodstraf stond op het illegaal exporteren van deze dieren. Uiteindelijk vond dit schapenras vanuit Spanje via Frankrijk haar weg naar Landgoed Croy.

Unieke wolkwaliteit
De Wolmerino heeft zeer fijne wol. Zo fijn dat het de enige wolsoort is die niet kriebelt op de blote huid. De wol is zeer geschikt om te vilten.

Spaanse schaapskooi
Achter Kasteel Croy in Aarle-Rixtel bevindt zich een zeer bijzondere Spaanse schaapskooi. Deze kooi dateert van 1810 en is in die tijd ter ere van de wolmerino’s gebouwd. De muren zijn opgetrokken van wilgentakken en met leem bezet. Op dit moment ligt de schaapskooi op privé-terrein en is zodoende moeilijk van dichtbij te bezichtigen. Wel is de kooi vanaf de brug bij de voordeur van het kasteel te zien.