Melkveebedrijf familie Kuijpers

Al drie generaties runt de familie Kuijpers op landgoed Croy een melkveebedrijf. Op dit moment houden Jos en Jolande op het 60 hectare tellende bedrijf 90 melkkoeien en 90 stuks jongvee. Deze dieren zijn jaarlijks goed voor de productie van ruim 550.000 kg kwaliteitsmelk.

Melkproductie
Iedere dag worden de koeien van de familie Kuijpers twee keer gemolken. De diepgekoelde melk wordt iedere drie dagen door een grote tankauto opgehaald en afgeleverd bij zuivelcoöperatie Campina. Deze coöperatie maakt er allerlei zuivelproducten van zoals bijvoorbeeld: kaas, yoghurt en boter.

Dubbeldoelras MRIJ
De koeien van Jos en Jolande zijn van het dubbeldoelras Maas-Rijn-IJssel (MRIJ). Dit ras is jaren geleden ontstaan langs de rivieren Maas, Rijn en IJssel. Met een dubbeldoelras wordt bedoeld dat de koe zowel melkkoe als vleeskoe is. MRIJ-vee kenmerkt zich onder meer door hun robuustheid. Het zijn sterke koeien die efficiënt melk produceren en daarnaast ook behoorlijk wat vlees aanzetten. Tot de komst van de Holstein-Frysian was MRIJ veruit het belangrijkste rundveeras in het Zuiden en Oosten van Nederland. Met name op de wat extensievere bedrijven is het nog steeds een aantrekkelijk ras.

Bezoekmogelijkheden
Op afspraak kan een bezoek aan het bedrijf worden gebracht. Er zijn al diverse scholen waarvan de leerlingen bij het melkveebedrijf op excursie zijn geweest. En heb je geluk, dan zie je misschien de geboorte van een kalfje of kun je een handje helpen met melken. Daarnaast hebben Jos en Jolande nog allerlei plannen voor het bedrijf. Een handige melktap voor thuis of de productie van heerlijk, ambachtelijk ijs behoren tot de mogelijkheden.